Uitgelicht

Manifest tegen stage-discriminatie ondertekend: mooie stap vooruit

Dit manifest is, net als de Haagse aanpak Gelijke stagekansen, actiegericht. Dat betekent dat alle betrokken partijen (Hogeschool Inholland, De Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan, Gemeente Den Haag, VNO-NCW Regio Den Haag, MKB Den Haag, DBB en ELBHO) door het tekenen van het manifest toezeggen om zich in te zetten voor het realiseren van gelijke stagekansen en het uitbannen van stagediscriminatie in de regio Den Haag. Benieuwd dit precies inhoudt? Bekijk hier het manifest.

Lees verder
...
Algemeen
Interview - Stagelopen bij Team EIFFEL

4 april 2024

Onze Manager Dienstverlening Bedrijven Suzanne van Straaten was te gast in Arnhem bij Team EIFFEL.

Studenten Bedrijfskunde, Facility, Commerciële Economie, Marketing, Communicatie, Finance & Control, Toegepaste Psychologie en HRM kunnen in vestigingen door het hele land stagelopen bij Team EIFFEL.

Lees en leer van Kars van der Linden, voormalig (meewerk- en afstudeer)stagiair Toegepaste Psychologie aan de HAN, maar nu Recruitment Business Partner bij Team EIFFEL over zijn ervaringen bij Team EIFFEL. Stagebegeleider Kaj van den Oord, Business Partner Corporate Recruitment in het Talent Acquisition Team legt uit hoe zij stages bij Team EIFFEL inrichten.

Een voorproefje? Young EIFFEL, de activiteitenvereniging van Team EIFFEL.
Kaj: “We zien juist bij deze activiteiten dat stagiairs hier aan meedoen en op die manier elkaar nog beter leren kennen. Sommigen kennen elkaar wel zijdelings van een hogeschool of studie, maar worden tijdens hun stage bij Team EIFFEL vrienden van elkaar.”

Lees het hele interview en ontdek wat de Team EIFFEL voor jou als stagiair betekent.

Lees meer
...
Algemeen
Interview - Stagelopen bij Maandag®

19 maart 2024

Studenten IT, Communicatie, Bedrijfskunde, Finance & Control, Toegepaste Psychologie of HBO-Recht let op! Stagelopen of afstuderen bij recruitmentbureau @Maandag® is niet alleen voor studenten HRM of Commerciële Economie. Isabelle Kleinschnitz, recruiter op locatie Piet Heinkade in Amsterdam vertelt je er alles over in een interview met Stichting ELBHO. Isabelle: “Als student kun je erop vertrouwen dat er serieus naar je sollicitatie wordt gekeken en er telefonisch contact met je wordt gelegd voor een eerste indruk. Als dat voor beide goed voelt, word je met open armen ontvangen voor een sollicitatiegesprek. Gelijke behandeling en gelijke stagekansen zijn voor alle recruiters van Maandag® namelijk vanzelfsprekend.” Dus……. Heb jij ook al Zin in Maandag® gekregen? Lees het hele interview en ontdek wat de recruiters van Maandag® voor jou als stagiair betekenen.

Lees meer
...
Algemeen
Podcast ‘Schade Achter De Schermen’ staat online

8 september 2023

Aflevering 1 van onze nieuwe podcast ‘Schade Achter De Schermen‘ staat online. De afgelopen jaren zijn er verschillende nieuwsberichten verschenen over (seksuele) intimidatie in de mediawereld. Hoe ervaren mediastudenten dit bij zo’n bedrijf? Hoe kunnen zij het beste handelen in zo’n situatie? De nieuwsberichten en een traumatische stage hebben (ex-studente) Tamar Pierau gemotiveerd om op onderzoek te gaan. Ze ontmoette medestudenten van de opleidingen Creative Business en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam, met vergelijkbare stage-ervaringen. Vanaf vandaag (vrijdag 8 september 2023) komt iedere vrijdag een nieuwe aflevering online. Volg + klik op 🛎 om op de hoogte te blijven van de nieuwste afleveringen en laat een positieve review achter als u fan bent van de podcast. Lees meer

...
Algemeen
Manifest tegen stage-discriminatie ondertekend: mooie stap vooruit

25 mei 2023

Dit manifest is, net als de Haagse aanpak Gelijke stagekansen, actiegericht. Dat betekent dat alle betrokken partijen (Hogeschool Inholland, De Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan, Gemeente Den Haag, VNO-NCW Regio Den Haag, MKB Den Haag, DBB en ELBHO) door het tekenen van het manifest toezeggen om zich in te zetten voor het realiseren van gelijke stagekansen en het uitbannen van stagediscriminatie in de regio Den Haag. Benieuwd dit precies inhoudt? Bekijk hier het manifest.

Lees meer
...
Algemeen
Stagediscriminatie aanpakken duurt lang, dus nu komt het nog op docenten aan

26 januari 2023

Het kabinet verwacht tot 2026 nodig te hebben om stagediscriminatie op hogescholen en universiteiten uit te bannen. In de tussentijd is er een nadrukkelijke rol voor docenten weggelegd, zegt een expert diversiteitsvraagstukken van Hogeschool Inholland.

Lees meer
...
Algemeen
Eerstejaars in Maastricht krijgen verplicht les over seksueel wangedrag

13 januari 2023

Eerstejaarsstudenten die in september beginnen bij de Universiteit Maastricht krijgen in de introductieweek van hun faculteit voorlichting over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het gaat om verplichte lessen, waarvan de universiteit de inhoud momenteel aan het uitwerken is.

Lees meer
...
Algemeen
Petitie van LSVb tegen rente op studieschuld 100.000 keer ondertekend

28 september 2022

Studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd en schulden hebben moeten opbouwen, krijgen mogelijk te maken met een rente bovenop hun studieschuld. Deze rente heeft jarenlang op 0 procent gestaan, maar minister Dijkgraaf (OCW) stelde enkele maanden geleden dat deze dit jaar veel hoger zou kunnen uitvallen.

Lees meer
...
Algemeen
Manifest tegen stagediscriminatie in hoger onderwijs ondertekend

13 juli 2022

Voor sommige studenten in het hoger onderwijs is stagediscriminatie de dagelijkse realiteit. Ze kunnen moeilijk een stageplaats bemachtigen of krijgen te maken met discriminatie tijdens een stage. Hogescholen, universiteiten, de ministeries van OCW en SWZ, studentenorganisaties en werkgevers hebben vandaag een manifest ondertekend om stagediscriminatie aan te pakken. Studenten moeten onder meer op zo’n manier worden begeleid dat iedereen een gelijke kans heeft op een stageplek.

Lees meer
...
Algemeen
Hogeschool Saxion wil met Europese subsidie meer duurzame textiel startups creëren

13 juli 2022

Vanuit het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie, een belangrijk kennis- en innovatiecentrum voor de Europese Unie, is een subsidie van 1,2 miljoen euro toegekend aan Saxion en diverse partners. Met deze subsidie gaan zij gezamenlijk een ecosysteem voor de duurzame textielindustrie ontwikkelen waarin ondernemerschap centraal staat. Studenten van diverse textielopleidingen worden met dit programma geholpen bij het opzetten van een startup die betrekking heeft op duurzaam textiel.

Lees meer
...
Algemeen
'Kwart van de studenten met stage ingezet als goedkope arbeidskracht'

8 juni 2022

Een op de vier studenten die een stage doen, wordt ingezet als een 'normale' werknemer, zonder dat daar een eerlijke vergoeding tegenover staat. Dat blijkt uit onderzoek van instituut ResearchNed in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Lees meer
...
Algemeen
Spraakmakers: Verplichte stagevergoeding

8 juni 2022

Een kwart van de studenten die stage lopen, vindt dat ze te weinig (tot geen) stagevergoeding krijgen, blijkt uit een enquête onder bijna 5.000 studenten. Bij het bedrijf van Nicolas Bok zullen stagiaires niet klagen; hij vertelt bij Spraakmakers dat studenten daar een stagevergoeding van 2.000 euro krijgen.

Lees meer
...
Algemeen
Het hbo krimpt sneller dan verwacht, de universiteiten blijven wel groeien

25 mei 2022

Mbo’ers kiezen eerder voor een baan, havisten leren vaker door voor een vwo-diploma vanwege toegang tot de universiteit en brugklassers gaan minder vaak naar de havo: dat verklaart de toenemende krimp in het hbo, aldus OCW. Universiteiten blijven nog wel groeien.

Lees meer
...
Algemeen
Van Hall Larenstein duurzaamste instelling voor hoger onderwijs van Nederland

20 mei 2022

De Hogeschool Van Hall Larenstein is de duurzaamste instelling voor hoger onderwijs van Nederland. Daarmee is de school voor het vijfde jaar op rij uitgeroepen tot duurzaamste hogeschool van Nederland.

Lees meer
...
Algemeen
Invoering basisbeurs voor alle studenten in hoger onderwijs

25 maart 2022

Het kabinet wil in het studiejaar 2023-2024 de basisbeurs opnieuw invoeren voor alle studenten in het hoger onderwijs, ook voor studenten die dan al studeren. In een brief aan de Tweede Kamer schetst het kabinet de dilemma’s, afwegingen en keuzes bij de herinvoering van de basisbeurs en de tegemoetkoming voor leenstelselstudenten.

Lees meer
...
Algemeen
Europarlement: ‘Stages en leercontracten moeten betaald’

17 februari 2022

Het Parlement vindt betaalde stages en leercontracten extra hard nodig na de coronacrisis, die jongeren hard heeft geraakt. ,,Zij hebben de afgelopen twee jaar hun leven op pauze moeten zetten. We moeten er nu voor zorgen dat we hen voldoende zekerheid geven om hun leven op te bouwen”, aldus GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak.

Lees meer
...
Corona
Middelbaar en hoger onderwijs mag vanaf vandaag weer fysiek lesgeven

17 januari 2022

In het middelbaar beroepsonderwijs en op universiteiten en hogescholen mag vanaf maandag weer fysiek onderwijs worden gegeven. De scholen moesten op 18 december de deuren sluiten vanwege de onzekerheid rondom de omikronvariant van het coronavirus.

Lees meer
...
Corona
Baankansen voor jongeren na lockdown groter dan voor crisis, vooral voor hogeropgeleide

28 december 2021

De baankansen van jongeren zijn na de lockdown van begin dit jaar gemiddeld genomen hersteld tot boven het niveau van voor de coronapandemie. Wel is het verschil groter geworden tussen de kansen voor hogeropgeleide en lageropgeleide jongeren.

Lees meer
...
Corona
Studenten hekelen 'prikkel' om maatregelen niet na te leven rond tentamens

09 december 2021

Tienduizenden studenten worden in de aankomende tentamenweken 'geprikkeld' om eventueel geldende quarantainemaatregelen tijdelijk niet na te leven, omdat zij anders een toetskans missen.

Lees meer
...
Algemeen
Windesheim wint de RAAK-award met onderzoek over hergebruik kunststoffen

25 november 2021

Het onderzoeksproject Hergebruik hybride kunststoffen van hogeschool Windesheim heeft de RAAK-award 2021 gewonnen.

Lees meer
...
Vastgoed & Makelaardij
Studie vastgoed en makelaardij enorm populair: 'Goed salaris niet het belangrijkst'

21 oktober 2021

Er is grote interesse naar de studie vastgoed & makelaardij. Om de grote toestroom aan nieuwe studenten aan te kunnen, gaan de vier hogescholen die de studie aanbieden over op numerus fixus. Dat betekent dat een beperkt aantal studenten wordt toegelaten.

Lees meer
...
Algemeen
Hoog salaris, snel een baan: dan moet je bij deze hbo-studies zijn

14 oktober 2021

Het grote tekort aan leraren en verpleegkundigen is (nog) niet terug te zien in het startsalaris voor hbo'ers. De top tien van hbo-studies met het hoogste startsalaris wordt als vanouds gedomineerd door studies met het woord techniek erin.

Lees meer
...
Deeltijd
Animo voor tweejarige hbo-opleiding blijft toenemen

7 oktober 2021

Steeds meer studenten kiezen voor een tweejarige hbo-opleiding, meldt de Vereniging Hogescholen (VH). Dit jaar ligt het aantal aanmeldingen voor zo'n associate-degree-opleiding 6 procent hoger dan vorig jaar.

Lees meer
...
Stage buitenland
Drieluik ‘Jouw student weer naar het buitenland’

7 oktober 2021

Stagelopen in een ander land betekent je grenzen verkennen. De taal, de mensen, de omgeving: alles is anders. Waarom? Wat levert het op? Een student, docent en een stagecoördinator delen hun ervaring.

Lees meer