Text page

Stagevergoeding tijdens je meewerkstage of afstudeerstage

Yes, je mag eindelijk de schoolbanken uit. Je mag het werkveld in om te leren en ervaring op te doen. Je gaat op zoek naar een stagebedrijf. Bij sommige stagevacatures zie je een stagevergoeding staan en bij sommige wordt hier niet over gesproken. Heb ik eigenlijk recht op een stagevergoeding tijdens mijn stage in het hoger onderwijs? Wettelijk hoeft een werkgever je geen stagevergoeding te betalen.

Stagevergoeding conform de ELBHO®-richtlijn

Tijdens je stage werk je natuurlijk mee in de dagelijkse praktijk van jouw stagebedrijf. Deze werkzaamheden staan in het teken van ervaring opdoen en leren in een praktijkgerichte situatie. Bedrijven die door Stichting ELBHO erkend zijn als een ELBHO Erkend Stagebedrijf hbo/wo® betalen jou als student een redelijke en billijke (onkosten)vergoeding. Deze stagevergoeding is vastgesteld door het bestuur van Stichting ELBHO en is één van de voorwaarden om erkend stagebedrijf te zijn.

Loop je stage bij een stagebedrijf dat niet erkend is, dan is er een kans dat je geen stagevergoeding ontvangt voor je stage doordat dit niet wettelijk verplicht is.

De hoogte van de stagevergoeding varieert per opleiding

Stichting ELBHO heeft een norm opgesteld op basis van een 40-urige werkweek. Loop je minder uur per week stage dan zal jouw stagevergoeding naar rato worden berekend. Stichting ELBHO hanteert de volgende richtlijnen voor stagevergoeding in het hoger onderwijs:

Onderwijsniveau Type stage Minimumvergoeding
hbo Associate Degree afstudeerstage € 330,- per maand
hbo/wo Bachelor meewerkstage /
beroepsoriënterende stage
€ 330,- per maand
hbo/wo Bachelor afstudeertraject € 440,- per maand
hbo/wo Master afstudeertraject € 550,- per maand

Betaal ik belasting over mijn stagevergoeding?

Ja, over jouw stagevergoeding betaal je loonheffing aan de belastingdienst. De belastingdienst ziet een stagevergoeding als inkomen. Doordat het gezien wordt als inkomen kun je loonheffingskorting aanvragen. Let wel op: dit kun je maar bij één werkgever. Loonheffingskorting kun je het beste aanvragen bij de werkgever waar jij het meest verdient. Je houdt er dan aan het eind van de maand het meeste aan over.

Ontvang je naast je stagevergoeding bijvoorbeeld reiskosten, onkosten of kilometervergoeding dan betaal je hierover geen belasting. Deze extra vergoedingen boven op jouw stagevergoeding worden door de belastingdienst niet gezien als inkomen.

Neem de stagevergoeding op in je stageovereenkomst

Voorafgaand aan je stage teken je een stageovereenkomst. Het is goed om je stagevergoeding en eventuele andere vergoedingen te laten vastleggen in je stageovereenkomst. Ook een stageovereenkomst is niet verplicht. Het is echter wel verstandig om een stageovereenkomst te hebben. Hier staan immers ook jouw rechten en plichten in. Zo kom je tijdens je stageperiode niet voor verrassingen te staan.