Interview
Stagelopen bij Team EIFFEL

Geschreven door Suzanne van Straaten | Stichting ELBHO|4 april 2024

Onze Manager Dienstverlening Bedrijven Suzanne van Straaten was te gast in Arnhem bij Team EIFFEL. Suzanne: “Een eerste stap over de drempel van het pand in Arnhem gaf gelijk een beeld dat Team EIFFEL niet zomaar een doorsnee zakelijk dienstverlener is. Hier gebeurt meer.” Geen statige ontvangstbalie, maar een lange werktafel waar flexibel aan wordt gewerkt door gastvrouwen-en heren die spontaan op je aflopen, een stukje originele trap van de Eiffeltoren, topsporters verbonden aan Team EIFFEL groot in beeld. En dat was alleen nog maar de ontvangst.

 

Team EIFFEL is naar eigen zeggen ‘De community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland’. In vestigingen door het hele land en in compacte teams, helpen ze organisaties om duurzaam impact te maken en de toekomst van Nederland vorm te geven. Dat klinkt prachtig, maar hoe doen zij dat dan met stagiairs. Is het verhaal daarvoor ook zo krachtig?

Suzanne: “Ik verklap het alvast. JA, dat is het!” Lees en leer van Kaj van den Oord, Business Partner Corporate Recruitment in het Talent Acquisition Team en Kars van der Linden, voormalig (meewerk- en afstudeer)stagiair Toegepaste Psychologie aan de HAN, maar nu Recruitment Business Partner bij Team EIFFEL.

 

 

Stagiairs in het algemeen binnen Team EIFFEL

Kaj: “Wij bieden bij Team EIFFEL landelijk plek aan zo’n 30 tot 40 meewerkstagiairs per half jaar. Zij worden altijd ingezet op stageplekken binnen de stafafdelingen, dus niet als ‘uitvoerende kracht’ bij opdrachtgevers” Bedrijfskunde, Facility, Commerciële Economie, Marketing, Communicatie, Finance & Control, Toegepaste Psychologie en HRM zijn de meest voorkomende studierichtingen waarvoor studenten een geschikte stageplek kunnen vinden binnen Team EIFFEL. Kaj: “We kijken vanuit de ervaringen tijdens de meewerkstage altijd goed naar de klik tussen de student en Team EIFFEL. Als die er is, dan gaan we graag met ze in gesprek over vervolgstappen binnen onze organisatie.”

 

Belangrijk om daarbij te vermelden is dat buiten de hbo/wo stages er bij Team EIFFEL ook plek is voor mbo stages en andere vormen van talentbegeleiding. Kaj: “Als wij in iemand geloven, dan gaan we er ook voor.”

 

Per afdeling wordt elk half jaar opnieuw beoordeeld door het team of zij de juiste tijd en ruimte kunnen bieden aan een stagiair. Team EIFFEL legt hiervoor geen quota op, maar dit is ook niet nodig, want teams zijn intrinsiek gemotiveerd om met jonge talenten aan de slag te gaan. De afdeling Recruitment inventariseert elk half jaar de behoefte bij de teams en zet de stagevacatures dan vervolgens uit op www.hbo-stagemarkt.nl en bij onderwijsinstellingen.

 

Invulling van stages

Voor studenten is het best lastig om te beoordelen of een stageplek nu wel of niet goed aansluit. Zij willen in de basis voornamelijk ervaring opdoen in het werkveld en erachter komen wat bij ze past. Vanuit Team EIFFEL wordt dan ook alle vrijheid gegeven aan stagiairs om ze te laten ontdekken welk deel van het werk ze het beste ligt en waar ze kunnen excelleren. Kars: “In mijn startweek ben ik door mijn begeleidende manager vooral meegenomen in de processen om te ervaren hoe een dag van een recruiter eruit ziet en kreeg ik een inkijk in (ontwikkel)gesprekken met medewerkers, nieuw talent en stakeholders.”

 

Kars: “Vanuit de opleiding krijg je als student richtlijnen waar je stage aan moet voldoen. Voor Toegepaste Psychologie gaat dat over gedragsverandering. Ik heb echt samen met collega’s gekeken naar het juiste onderwerp en insteek van mijn onderzoek, zodat ik ook echt kan realiseren wat de opleiding vraagt.” Nadat Kars zijn onderzoek naar communicatie tussen medewerkers onderling had afgerond, kreeg hij de mogelijkheid om hiervoor een specifieke training te ontwikkelen. En deze training is ook daadwerkelijk gegeven aan de medewerkers. Kars: “Dat gaf mij als stagiairs wel een echt trots gevoel.”

 

Enthousiast vertelt Kars verder: “Stagiairs voelen zich geen stagiair bij Team EIFFEL. Ik ben altijd echt onderdeel van het team en de organisatie geweest en werd ook zo behandeld.” Kars geeft hier ook een mooi voorbeeld bij. Na vier weken stage mocht hij zelf al z’n eerste sollicitatiegesprek met een kandidaat voeren. Zijn manager gaf aan dat hij vond dat Kars er klaar voor was. Aanwezigheid van de manager bij het gesprek had best gemogen, maar er was vertrouwen in Kars z’n kunnen.

Kars en Team EIFFEL bleken een goede combinatie, want na de meewerkstage heeft hij in overleg met Team EIFFEL gekozen om zijn afstudeerstage ook bij deze organisatie te voltooien. Verdiepend onderzoek naar het ambassadeurschap van Team EIFFEL medewerkers en hoe dit naar buiten meer uitgedragen kan worden.

 

Kaj: “Dat vinden we bij Team EIFFEL ook belangrijk. Als iemand een afstudeeronderzoek doet, dan wel naar een hot topic waar we ook echt iets mee kunnen. Dit wordt altijd in overleg met de managers bepaald.”

 

Kaj vervolgt: “Als stagiair ben je ook je eigen regisseur. Sommigen pakken dit proactief op en kunnen goed aangeven wat ze willen, waar ze behoeften aan hebben en komen met eigen ideeën. Anderen laten zich, vooral in het begin, liever wat meer sturen. Bij Team EIFFEL pushen we niet, maar proberen daar wel sturing richting zelfregie in te geven. Uiteindelijk is dat voor de student zelf de grootste win-win. Want dan kom je tot de meest interessante combinatie van werkzaamheden binnen stages. En dat vinden we mooi om te zien.”

 

Begeleiding

Een open houding van managers in begeleiding van zowel medewerkers als stagiairs is iets wat binnen Team EIFFEL’s bedrijfscultuur als vanzelfsprekend wordt ervaren. Open staan voor iemands ontwikkeling staat centraal. Het afbakenen van taken is daarbij uit den boze. En ja, dit vereist wel wat maatwerk, want niet elke stagiair ontwikkelt zich op dezelfde manier of in hetzelfde tempo. Het is hierbij belangrijk om continu te onderzoeken welke begeleidings-en werkvorm het meest passend is.

 

Uiteindelijk komt dit ten goede aan het onboarden van Generatie Z die behoefte heeft aan een open management- en begeleidingsstijl. Zij willen vooral weten waar ze aan toe zijn en willen snel ontwikkelen. Open communicatie hierin is onmisbaar. Generatie Z verwacht een arbeidsrelatie op basis van gelijkwaardigheid, want dit is zoals zij in hun jeugd en pubertijd door ouders (praktische generatie) zijn opgevoed. Een te hiërarchische, gesloten stijl van leidinggeven, kan dan al snel averechts werken.

 

Kaj heeft de opleiding ELBHO Gecertificeerd Bedrijfsbegeleider gevolgd. Deze training is voornamelijk gericht op het algehele proces om tot een goede stageperiode voor zowel Team EIFFEL als stagiair te komen. Onderwerpen als het opstellen van de juiste doelgroepgerichte stagevacature en de invloed van de begeleider op de stagiair komen hierin aan bod. Stagebegeleiders (of dat nu direct of indirect is) hebben zelf in het verleden vaak een hbo studie gevolgd, maar zijn er toch alweer wat jaren uit. Deze training helpt je ook om weer aansluiting te krijgen bij de huidige manier van beoordelen van de meewerkstage en/of scriptie.

 

Het prettige aan deze training is ook dat je met meerdere organisaties deelneemt en van elkaar te weten komt hoe anderen de procedures rondom stage inrichten. Kaj: “De training sloot goed aan bij hoe wij denken over het werken met stagiairs. En het toont ook aan dat wij de begeleiding echt serieus nemen.”

 

Onboarding

September is de maand waarin de meeste professionals en stagiairs starten. Vaak zo’n 200 nieuwe gezichten die aan de Team EIFFEL teams worden toegevoegd. Om elkaar te leren kennen, wordt jaarlijks het Team EIFFEL Festival georganiseerd. Zo probeert Team EIFFEL op een laagdrempelige manier medewerkers kennis te laten maken met de organisatie. Kaj: “In de weken na het festival heb je als ‘nieuweling’ veel sneller door hoe de communicatie binnen de organisatie verloopt en wie je collega’s zijn. Daarnaast kun je snel een gesprek met iemand aanknopen over bijvoorbeeld het festival, wat de onderlinge connectie en de verbondenheid gelijk sterker maakt.”

 

Kars: “En om maar aan te geven dat Team EIFFEL echt een platte, weinig hiërarchische organisatie is: de directie staat tijdens dit festival achter de bar!”

 

Elke derde donderdag van de maand is er een centrale introductieavond. Zowel medewerkers als stagiairs worden hiervoor uitgenodigd en zij worden dan welkom geheten door de directie. Centraal in deze bijeenkomst staat de uitleg over Team EIFFEL en waar zij voor staat. Team EIFFEL heeft een poule van 16 talentcoaches, allen (olympische) topsporters en coaches, die op deze avond ook iets vertellen over de connectie tussen Team EIFFEL en topsport en hoe medewerkers deze talentcoaches kunnen tegenkomen in hun eigen carrière bij Team EIFFEL. Topsport is namelijk verweven in het DNA van Team EIFFEL.

 

Het belangrijkste: voor elke afdeling zijn er maatwerk onboardingsprogramma’s gemaakt. Want een Marketing en Communicatie student doorloopt inhoudelijk een andere weg dan een IT student. De basis is altijd uitgebreid kennismaken met het directe team, alleen zijn de werkzaamheden, het takenpakket en de stakeholders per afdeling anders. Voor elke stagiair wordt ook individueel gekeken naar wie de begeleiding het beste op zich kan nemen.

 

Stagiairs onderling

Team EIFFEL heeft een eigen ‘activiteitenvereniging’: Young EIFFEL. Elke maand worden daar activiteiten voor georganiseerd. Denk hierbij aan een korte wintersportvakanties, rondvaarten door Amsterdam of jeu de boules-toernooien. Alle professionals inclusief stagiairs mogen deelnemen aan deze activiteiten. Maar toegegeven, het zijn vaak de jongere collega’s die zich hiervoor opgeven. Kaj: “We zien juist bij deze activiteiten dat stagiairs hier aan meedoen en op die manier elkaar nog beter leren kennen. Sommigen kennen elkaar wel zijdelings van een hogeschool of studie, maar worden tijdens hun stage bij Team EIFFEL vrienden van elkaar.” Voor Team EIFFEL is het echt een manier om jong talent aan de organisatie te binden, zodat zij na hun studie maar wat graag voor Team EIFFEL willen blijven werken. Ambassadeurs kweken dus!

 

Na stage/afstuderen

Na het afstuderen heeft Kars ervoor gekozen om bij Team EIFFEL te blijven werken in de rol van Recruitment Business Partner. Soms krijgt hij vanuit de organisatie nog steeds vragen over zijn onderzoek en als hij zou willen, dan zou hij nog steeds verdiepend met het onderzoek en de verdere uitrol hiervan binnen de organisatie bezig kunnen zijn. Maar voor nu kiest hij ervoor om zich meer te verdiepen in het recruitment vak. Zowel voor de interne organisatie, als voor afdelingen waar extra aandacht nodig is op recruitmentvlak. Kars: “De afwisseling daarin is het leukste van m’n werk. Team EIFFEL is voor mij echt de kickstart van m’n carrière.”