Stagiair zit op kantoor en loopt stage bij erkend stagebedrijf

Stagelopen in Nederland bij een erkend stagebedrijf

Jaarlijks zijn er zo'n 60.000 hbo/wo studenten die stagelopen bij verschillende stagebedrijven in binnen- en buitenland. De meeste stages starten per 1 februari of per 1 september voor een periode van gemiddeld 5 maanden. Bij sommige opleidingen is het mogelijk om tussentijds te starten met stagelopen. Een student moet doorgaans twee keer stagelopen in de hbo Bachelor-opleiding. Één keer een meewerkstage en één keer een afstudeerstage. Voor een hbo Associate Degree volstaat doorgaans één stage. Dit betreft een afstudeerstage, vergelijkbaar met een meewerkstage uit de Bachelor-opleiding.

Stagelopen bij een door Stichting ELBHO "Erkend Stagebedrijf hbo/wo®"

Stichting ELBHO is een onafhankelijk orgaan dat in Nederland de erkenningen van stagebedrijven voor hbo/wo opleidingen verzorgt. Zowel studenten als onderwijsinstellingen als het bedrijfsleven hechten veel waarde aan deze erkenning. Voor studenten maakt een ELBHO®-erkenning direct duidelijk dat kwaliteit van de stage hoog in het vaandel staat en dat de student tijdens het stagelopen kan rekenen op goede begeleiding, faciliteiten en een redelijke stagevergoeding.

Op zoek naar een stageplaats om stage te lopen?

Sommige bedrijven hebben jaarlijks dezelfde stagevacature om stage te lopen bij hun organisatie. Andere bedrijven kijken gericht waar behoefte is - of vraag is - naar een frisse blik van een student, vanuit een afdeling. Zoals gezegd starten de meeste stageperiodes op 1 februari of per 1 september. Het is dus raadzaam om tijdig te starten met jouw zoektocht naar een geschikt stageplaats. Op HBO-Stagemarkt vind je vacatures van een door Stichting ELBHO "Erkend Stagebedrijf hbo/wo®".

Het voordeel van stagelopen tijdens je opleiding

Stagelopen in het beroepsveld: een mooie kans om kennis te maken met het werkveld waarin jij straks wilt gaan werken. Tijdens je stage krijg je een mooie inkijk in de keuken van een bedrijf. In sommige gevallen kun je na je stage werkzaam blijven binnen je stagebedrijf. Ze investeren immers in de medewerker van morgen.

Verschillende soorten van stagelopen in het hoger onderwijs

Bij een beroepsoriënterende- (of meewerk)stage werkt een stagiair mee in de organisatie en ondersteunt in de dagelijkse processen van het stagebedrijf. Een stage blijft ten alle tijden een leertraject. Als stagiair(e) tijdens het stagelopen mag je niet verantwoordelijk zijn voor kritieke bedrijfsprocessen.

Wanneer je als hbo-student bij een bedrijf gaat stagelopen voor een afstudeerstage, werk je normaal gesproken niet mee in de dagelijkse processen van het stagebedrijf. Je bent immers bezig met je eigen onderzoeksopdracht waaraan jij gedurende de gehele stageperiode werkt. Natuurlijk is het wel goed om het bedrijf te leren kennen. De onderzoeksopdracht levert bruikbare resultaten op voor jouw stagebedrijf.

Bekijk het actuele stageaanbod

Vind hier jouw stage