Text page

Stageovereenkomst voor jouw meewerkstage of afstudeerstage

Als je voor een bedrijf gaat werken, teken je een arbeidsovereenkomst. Voor je stage in het hoger onderwijs teken je geen arbeidsovereenkomst maar een stageovereenkomst. Het is immers geen baan maar je komt binnen een bedrijf leren en ervaring op doen tijdens je stage. Maar is een stageovereenkomst verplicht? En wat staat er in een stageovereenkomst? Je leest het hier.

Waarom is een stageovereenkomst handig

Tijdens jouw stage heb je bepaalde rechten en plichten. Zo staat er in een stageovereenkomst wanneer je start met stagelopen. Ook schrijft de overeenkomst voor hoe lang jouw stage duurt, hoeveel uur per week je stage komt lopen, de hoogte van je stagevergoeding en de eventuele extra vergoedingen. Maar ook meer praktische zaken zoals: Wie is jou bedrijfsbegeleider? Wat moet je doen als je ziek bent? Daarom is het raadzaam om voorafgaand aan jouw stage een stageovereenkomst te tekenen.

Is een stageovereenkomst verplicht?

In tegenstelling tot een arbeidscontract is een stageovereenkomst geen verplichting. Stichting ELBHO adviseert om altijd een stageovereenkomst te ondertekenen. Dit geeft voor beide partijen eenmaal veel duidelijkheid. Je wilt tenslotte toch niet voor verrassingen komen te staan tijdens je stage? In de meeste gevallen zal de stageovereenkomst in een map belanden. Maar kom je tijdens je stage erachter dat zaken niet zo zijn zoals afgesproken kun je aan de hand van de stageovereenkomst terugvallen op de eerder gemaakte afspraken. De stageovereenkomst is vooraf door beide partijen ondertekend en dus bindend. Bij een stageovereenkomst is er géén sprake van persoonlijke arbeid.

Maar wat staat er nu precies in een stageovereenkomst?

De door Stichting ELBHO erkende stagebedrijven kunnen in hun bedrijvenportaal een voorbeeld stageovereenkomst terugvinden. Sommige bedrijven hebben door de jaren heen een eigen stageovereenkomst in elkaar gezet. Belangrijk voor jou is dat de volgende punten zijn opgenomen in de overeenkomst tussen jou en het stagebedrijf:

  • Begin- en einddatum
    In een arbeidsovereenkomst staat ook wanneer de overeenkomst in gaat en wanneer deze zal eindigen.
  • Hoeveel uren per week loop je stage
    Loop je fulltime stage of een paar dagen per week? En wat zijn de werktijden die gebruikelijk zijn bij het stagebedrijf. Wat zijn hierover de afspraken?
  • Takenpakket
    Belangrijk wat verwacht het stagebedrijf van je tijdens je stage. Aan welke opdracht(en) ga jij (mee)werken en welke verantwoordelijkheden liggen bij jou
  • Stagevergoeding
    Een stagevergoeding ontvang je niet standaard. Het is geen wettelijke verplichting. Loop je stage bij een ELBHO-erkend Stagebedrijf dan ontvang je altijd een stagevergoeding conform de ELBHO-richtlijn. Ontvang je daarnaast nog extra vergoedingen? Leg ook deze vast in de overeenkomst
  • Bedrijfsbegeleider
    Voor jou misschien wel de belangrijkste persoon tijdens jouw stage. Bij wie kun jij terecht voor vragen en wie gaat jou begeleiden tijdens je stage?
  • Vakantiedagen
    In sommige gevallen bouw je als stagiair ook vakantiedagen op. Of hoe gaan jullie om als jij een dagje vrij wil zijn? Goed om ook deze afspraken vast te leggen
  • Wat te doen bij ziekte
    Je hoopt het natuurlijk niet maar je kunt tijdens je stage ook ziek worden. Op school moet je, je ziekmelden. Dit geldt ook bij een stagebedrijf. Wat is de procedure bij ziekte? En ook belangrijk wat moet je doen met de dagen dat je ziek ben?

Ga je tijdens je stage ook werken bij het stagebedrijf?

Sommige bedrijven willen jong talent snel aan zich binden. Het kan dus zijn dat een stagebedrijf al snel de vraag bij je neerlegt (kan tijdens of voorafgaand aan je stage zijn) of je ook wilt komen werken voor het bedrijf. In dat geval heb je voor je stage een stageovereenkomst en voor je werk een arbeidsovereenkomst.