Stagiair zit op kantoor en loopt stage bij erkend stagebedrijf

Stagemisbruik

Leestijd: 2 min

Meldpunt stageproblemen
Ben jij een hbo- of wo-student en loop jij momenteel stage bij een bedrijf waar je je onprettig voelt? Dan ben jij hier op het juiste adres. Wellicht word jouw stagevergoeding stelselmatig te laat uitbetaald, krijg je alleen maar rotklusjes of wordt je zelfs geïntimideerd of gediscrimineerd tijdens jouw stage. Wij bieden hulp bij verschillende stageproblemen, zonder dat dit invloed heeft op jouw studievoortgang. Door het formulier hieronder in te vullen, kunnen wij je verder helpen.

Het is handig om bewijsmateriaal te verzamelen van de problemen die zich op stage voordoen. Bewijsmateriaal kan bestaan uit: WhatsApp- of mailcontact, spraakopnamen, enzovoort. We slaan deze gegevens op in een veilige werkomgeving, zodat je niet aansprakelijk kunt worden gesteld door het stagebedrijf.

Wat voor hulp krijg ik?
Allereerst nemen wij telefonisch contact met jou op. Vervolgens geven wij jou de ruimte om je verhaal te doen. Als je op dat moment stage loopt, onderzoeken we wat er nodig is om tot een fatsoenlijke en prettige stage te komen. Dit doen wij in gesprek met jou en je onderwijsinstelling. Wij zullen nooit zomaar contact opnemen met jouw stagebedrijf.

Als het niet mogelijk is om de problemen op een goede manier op te lossen en deze problemen zodanig schadelijk voor jou zijn, zullen wij in gesprek gaan met de onderwijsinstelling om de stage te beëindigen. Wij staan in contact met verschillende erkende stagebedrijven en kunnen op korte termijn helpen bij het vinden van een nieuwe stage, mocht dit nodig zijn.

Als je al klaar bent met de stage, kunnen we meldingen doen bij andere instanties die sancties kunnen opleggen. Denk hierbij aan het Openbaar Ministerie of Nederlandse Arbeidsinspectie.

Ook hebben wij een zwarte lijst waar wij afgeraden stagebedrijven plaatsen.

Waarom is melden belangrijk?
Het is hoe dan ook belangrijk om een melding te doen, voor jezelf, maar ook voor anderen. Een vervelende stage kan veel impact hebben op jouw mentale en fysieke gezondheid. Doe daarom altijd een melding als je je onveilig of onprettig voelt.

Ook als je de stage al hebt afgerond is het belangrijk om een melding te doen. Op deze manier kun je voorkomen dat andere studenten hetzelfde meemaken als jij. Daarnaast kunnen wij een signaal afgeven naar de politiek, zodat zij onderwerpen als deze meer aandacht kunnen geven.

Luister ook onze podcast 'Schade achter de Schermen'. Deze podcast bevat verhalen van studenten Creative Business / Communicatie die ook te maken hebben gehad met stagemisbruik (net als jij). Je staat er niet alleen voor.

Heb je nog vragen of opmerkingen over het meldpunt? Stuur een mail naar tamar.pierau@elbho.nl

Doe een melding